Bestyrelsen skal forstå værdierne

Af Henrik Ørholst

Henrik Tiedemann er første generation af en familievirksomhed. Men anden generation Christian Tiedemann er også med i virksomheden og har været det siden 2003.
Så vejen er banet for fremtiden. Og han oplever – som de fleste andre familieejede virksomheder – styrken ved familien, men også at følelser påvirker rationelle beslutninger.
Han står i spidsen for den uafhængige investeringsvirksomhed, Independent Invest og Tiedemann Independent A/S, som er det eneste uafhængige investeringsforvaltningsselskab med Finanstilsynets tilladelse. Der kan udføre investeringsvirksomhed i hele Europa.
Bestyrelser er et centralt element i alle former for virksomheder.
Er der specielle hensyn, der skal tages i familieejede virksomheder?
Bestyrelsesmedlemmerne skal være engageret i dialogen og respektere, at det er en familieejet virksomhed, hvor der er andre spilleregler, end hvis det var en børsnoteret virksomhed, hvor ejerkredsen er mere spredt og anonym. Der kan være stor forskel på værdierne og strukturen mellem de to ejerformer.

I en familieejet virksomhed skal der selvfølgelig være kontrol, men fokus skal primært være på inspiration, hvor man sætter det formelle organisatoriske til side, og lader argumentet stå frem. Vigtigst af alt er en god kemi og lysten til at være sammen. I en børsnoteret virksomhed er der det væsentligste krav; at aktionerne får størst muligst afkast. Der er helt andre værdier i en familieejet virksomhed, og de vil ofte blive udhulet ved den fremgangsmåde.
Hvilken type mennesker skal der sidde i bestyrelserne i familieejede virksomheder?
De skal først og fremmest have fokus på forretningsudvikling, og ikke på at fremstå som formelle organisatoriske stærke ledere i forhold til omverden. Det er derfor en helt anden type mennesker, der skal være bestyrelsesmedlemmer. Det er den familieejede virksomhed, der skal profileres og ikke bestyrelsesmedlemmerne selv. De skal forstå virksomhedens familiemæssige værdier, som er meget anderledes end de fleste andre virksomheder.

Gælder det ikke for alle andre bestyrelser at man skal respektere værdierne?
I en børsnoteret virksomhed er det ejerne, der står udenfor virksomheden, som bestemmer. Der er kravene, at indtjeningen skal i vejret, og den skal helst være højere og højere, uden der bliver taget hensyn til de mere langsigtede værdier eller til de medarbejdere, der er ansat i virksomheden eller kunderne.Jeg synes nogle gange, det er skræmmende at høre en ny topdirektør, der bliver ansat i en virksomhed bruge for meget fra den gamle arbejdsplads på den nye. Der er ganske enkelt ikke nok respekt om de oprindelige værdier. Udgangspunktet er de fjerne ejere og ikke dem, der er en del af virksomheden. Det er forkert, og det er alt for kortsigtet.

Hvad skal vedligeholde værdierne i en familieejet virksomhed?
Det skal ejerne og kollegaerne i fællesskab. Alle skal have lysten til at gå på arbejde, det vil give en større arbejdsglæde og sammenhold. De stærke værdier er noget af det bedste ved at være en del af en familieejet virksomhed. Det gælder uanset, om det er ejere eller kollegaer. Det er livet og sjælen i virksomheden. I en børsnoteret virksomhed er man ansat i en periode, hvorefter turen går videre til den næste arbejdsplads. Sådan er det ikke i en familieejet virksomhed. Der er båndene meget stærkere. Ledelsen forsvinder ikke i en familieejet virksomhed. Den er der altid.
Hvilket råd vil du give til andre, der er en del af en familieejet virksomhed?
At være ydmyg i forhold til de opgaver, du bliver stillet overfor og passe godt på værdierne, samt være aktiv og kompetent med at udvikle. Men ikke mindst at både hjernen og hjertet er med. De familiemæssige bånd skal understøtte og styrke de forretningsmæssige muligheder. Endelig at uddanne næste generation samt sørge for, at der ikke alene lyttes, analyseres, men også handles og der træffes beslutning.

Januar 2013