Forberedelse er vigtig

Interview med Pernille Hoffmann
Af; Henrik Ørholst

Pernille Hoffmann bruger meget af sin tid på at forberede sig på bestyrelsesposter i Hoffmann Holding-koncernen. Men det er også en stor forpligtelse, og det har påvirket hendes liv på adskillige områder.

Hvad er det bedste ved at være en del af en familievirksomhed?

Det er først og fremmest fornemmelsen af tilhørsforhold med familien og den fælles referenceramme. Det er fantastisk at være en del af noget, der strækker sig længere end bare almindelige familiebånd.

Hvad er det sværeste ved at være en del af en familievirksomhed?

Den store udfordring for os NXGér er, at vi ofte ”tror at vi ved, hvad andre tænker i familien” og at andre familiemedlemmer tror, at vi ved, hvad de tænker. Der er mange forventninger til hinanden, og ikke mindst er det en udfordring for os ”Next Generation” at blive involverede nok i, hvad der skal ske i virksomheden. Samtidig er det ikke altid nemt for os at tale om tingene i virksomheden, hvor der er mange forventninger. Berettigede eller uberettigede.

Jeg tror at der ofte er en kløft mellem familiemedlemmerne, og det er en udfordring at sige fra eller til, hvis der opstår tvivl om, hvorvidt man ønsker at spille en aktiv rolle i familievirksomheden.

Det handler om at få justeret forventningene hos hinanden for at få tingene på plads. Det er derfor, jeg har valgt at melde mig ind i Family Business Denmark for at få kontakt med andre, der har de samme overvejelser og er i samme situation som jeg.

Hvor tæt er du på familievirksomheden?

Jeg har tidligere været en del af familievirksomheden, som på det tidspunkt var Arovit Petfood, hvor jeg var tilknyttet og arbejdede da i Barcelona i 11 år.Lige nu er jeg i gang med at forberede mig og indhente viden sammen med mine søstre. Det sker bl.a. ved, at vi er gået aktivt ind i et investeringsfirma i Hoffmann Holding-koncernen for at være så godt forberedt som muligt til en mere aktiv rolle.

Hvilke råd vil du give til andre, der er en del af en familievirksomhed?
Tag fat i den varme kartoffel. Tag diskussionen. Start med at få udfordringerne og forventningerne frem i lyset. Men det skal ikke være lige på og hårdt. Det vil være en god ide at starte i det små for ikke at få ødelagt familieidyllen.

Tal med andre mennesker, som er i samme situation.

Hvordan har det påvirket dit liv at være en del af en familievirksomhed?

Jeg var selv en del af familievirksomheden i mange år. Og det har altid ligget i kortene, at vi skulle overtage virksomheden på et senere tidspunkt. Derfor har det haft en stor indflydelse på godt og ondt på hvilke karrierevalg, jeg har fortaget mig.

Hvad med din egen karriere?

Jeg er iværksætter. Også inden for familiens rammer, hvor jeg stiftede Arovit Petfood i Spanien i 1989. I 2000 vendte jeg tilbage til Danmark og drev et reklamegavefirma med min søster. Efterfølgende havde jeg en tøjbutik i Ny Østergade i København. I det sidste halvandet år har jeg forberedt mig på at træde ind i familievirksomheden igen. I første omgang satser jeg på bestyrelsesposter i familievirksomheden.